Špargľa začala klíčiť na poliach v okolí Viedne až v 16. storočí, hoci v Čechách a na Morave ju pestovali už oveľa skôr. Pôvod špargle sa predpokladá v severnej Afrike a Prednej Ázii, kde rástla v povodí riek. Od polovice 18. storočia čerstvá špargľa nesmela chýbať na prestretých stoloch s jedlom na cisárskom dvore. Potom, ako viedenské kuchárske knihy v 19. storočí priniesli prvé recepty na jej prípravu, sa región Marchfeld stal významným ako región špargle. Dnes sa priesady vysádzajú do kyprej naplaveninovej pôdy za pomoci GPS – do presne vytýčených riadkov! Koreň rastliny potom narastie až do hĺbky dvoch metrov. Na povrchu vyženie špargľa vňať, ktorú je treba na jeseň zrezať. Prvé puky sa objavia v nasledujúcom lete, na ďalšiu jar začnú vyrastať výhonky. Nadzemné výhonky sa pôsobením slnečného svetla zafarbia do zelena alebo do fialova. Ak dozrievajú v „hrobčekoch“, pod povrchom zeme, zachovajú si svoju bielu farbu. Úroda sa zbiera až po troch rokoch. Dvojročnou rastlinou je mrkva. Vyznačuje sa mnohorakosťou farieb a čeľadí. V súčasnosti je najrozšírenejšou vo svojom oranžovom variante.