Zaujímavosti

Bioprodukty a ich cesta z lúk k ich fanúšikom – spotrebiteľom

Audio

Región Marchfeld má štrkové podložie pokryté tenkou vrstvou humusu. Rozprestiera sa medzi východnými Alpami a Karpatmi a už oddávna je obilnicou Rakúska. Pestovanie zeleniny sa v ňom rozšírilo aj vďaka rozrastaniu sa Viedne do okolia. O regióne so suchšími pôdami a chudobným na zrážky sa v súčasnosti predpokladá, že tu bude dominovať intenzívne poľnohospodárstvo. Na statkoch obce Weiden, medzi chránenými územiami Sandberge a SiebenbrunnerHeide, sa však už niekoľko rokov stále viac presadzuje ekofarmárčenie. Na ekofarmách, v obchodíku z dvora, si svojich spotrebiteľov nájdu čilipapričky, červená repa, zeler, paprika rôznych farieb, či už čerstvé alebo nakladané. Legendárne sú nakladané uhorky. Za ich dlhoročnú výrobu na tejto ekofarme vďačia jej majitelia svojim príbuzným z Česka, ktorý túto nakladanú lahôdku priniesli so sebou ako darček pri ich návšteve po páde železnej opony. Miestna ekofarma sa ako jedna z prvých upísala pestovaniu bio-cesnaku. Z ovocných sadov v obci Oberweiden pochádzajú bio-jabĺčka, šťavnaté a chrumkavé chutia v čerstvom stave rovnako dobre ako osviežujúca, z nich vylisovaná šťava. Pre cyklistov, ktorí potrebujú uhasiť svoj smäd, ponúka piváreň k ochutnávke biopivo. Všetky tunajšie bioprodukty nachádzajú cestu k svojim priaznivcom aj v kuchynskej úprave – v miestnej reštaurácii sú hostitelia hlavným povolaním – ekofarmári!